04 July 2008

Dirty Harry dan Don Corleone ...episod baru politik Malaysia.


By Motro

Sudah ada keyakinan mereka tak boleh menghalang MP mereka yang nak crossover.
Sudah ada keyakinan Anwar sudah ada 28 MP yang nak crossover.
Sudah ada keyakinan mereka akan tumbang kalau Anwar bergerak bebas.
Sudah ada keyakinan Anwar akan jadi PM pada 16 Sept 2008.
Sudah ada keyakinan mereka dah hilang upaya nak melawan PR.
Sudah ada keyakinan mereka akan 'dipanggang' bila kerajaan bertukar tangan.
Sudah ada keyakinan tak ada cara lain menghalang Anwar melainkan kes polis.

Dengan keyakinan yang berjela diatas lah,seorang pemuda dengan rela hati badannya dilumuri najis pantai Tanjung Sepat asalkan dapat yang dihajatnya.

Dengan itu akan tercetuslah episod 'world class crime case' untuk AAB menyamai pencapaian TDM.

IGP sekarang telah meletakan standard yang tinggi untuk setiap Pengarah CID sebelum boleh naik jadi IGP. Pencapaiannya sebelum jadi IGP, mengendalikan kes DSAI dulu sudah jadi 'benchmark' dan 'passing mark'.
Bolehkah Pengarah CID sekarang mengulangi pencapaian IGP dulu? Benchmark nya, menjatuhkan 'prominent politician'. Caranya, mengarang skrip, mengarah lakonan dan pastikan tilam berlubang. Beliau akan menemui George Lucas untuk belajar bagaimana untuk buat sequel yang berjaya seperti Star Wars. Kebetulan beliau juga memegang watak penting, beliau akan berjumpa Clint Eastwood bagaimana nak berlakon sehebat Dirty Harry.

Peguam Negara, hanya perlu membuka fail lama dan 'copy & paste' atas dokumen baru. Pat Ghani, sebagai 'proof reader', perlu memastikan tiap nama diubah kepada karakter baru, pastikan nama Azizan Abu Bakar ditukar Saiful bla...bla...bla. Beliau bertanggungjawab untuk memastikan karakter karakter lama tak tertulis diatas dokumen baru. Begitu juga, condominium yang disebut mesti dah siap, dah ada CF dan dah ada orang tinggal. Paling penting Pat Ghani mesti ada schedule dan itenary DSAI untuk tempoh dua tiga bulan lepas supaya dia boleh 'counter check' laporan dari 'Dirty Harry'.

Don Corleone dalam Godfather part 1, mengarahkan tiga homicide dilakukan serentak dan beliau tidak berada di 'crime scene', tapi di tempat lain dengan berpuluh alibi. Salah seorang yang dibunuh ialah abangnya sendiri demi menjaga empayar legasi bapanya.

Saiful bal..bla.. adalah Dr Karim dalam 'Spy Game'. 'Dispensable', dia penting, tapi kalau mati pun tak apa. Samada dia hidup atau mati dalam misinya, itu hal nombor dua. Yang penting dalam filem itu, objektif nak membunuh ketua Hamas, tercapai. Tapi assignment Dr Karim yang dirancang agen CIA, Brad Pitt, tak kesampaian. Dr Karim mati dalam bangunan yang meletup. Tapi assignment Brad Pitt tercapai sebab dia yang letupkan bangunan itu sebagai 'back-up plan'. Brad Pitt peduli apa Dr Karim mati.

KJ tunggu peluang nak lastik dua burung dengan satu batu. Lastiknya, lastik lama, tapi baru beli. Bapa mertuanya beli dekat 'flea- market'. Masa PKR, pindah pejabat, barang-barang lama diborong orang, dan jual di flea-market. Lastik itu dari pejabat PKR lah asalnya. Lama juga lastik tu tersadai di flea-market, sampai lah father-in-law ternampak. Jadi seronok betul lah KJ dapat lastik tu. Sekarang tengah 'practice'. Tapi kalau silap pakai, batu boleh melenting ke mata sendiri. Ya lah, barang 'flea market', antik, mana lah tahu ada badi.

Tak lama lagi kita bakal menyaksikan 'reality movie' terhebat untuk millenium ini. Ini semua gara-gara keyakinan terhadap perkara yang disebut diawal tadi. Atau gara-gara Don Corleone mengalihkan pehatian media dari isu yang tengah hebat diasak kepadanya oleh Royal Mongrel.

Mungkin dalam kiraan Don Corleone, dengan mewujudkan kes ini, kedudukan parti dan kedudukannya dalam parti dan kerajaan akan selamat ?

Tak pasti samada Don Corleone sakarang dalam Godfather part 1 atau 3. Kalau part 3, Don Corleone kena ambil sesuatu supaya beliau bakal dikenang sebagai pemimpin negara yang banyak jasa baik. Jangan cemarkan legasi bapanya.

Don Corleone tengah diasak dari luar dan dalam. Entah secara kebetulan pihak pihak yang mengasak sebenarnya bukan dari kelompok yang sama.

Tapi yang tak berapa molek, apa fasal Robert de Niro cepat sangat melatah. Dalam filem Heat, Robert de Niro tak patut ikut perasaan sampai cari musuh dia di hotel. Padahal dia dah nak berlepas naik 'flight'. Bertenang lah sikit. Sebab ikut perasaan, de Niro terjebak, semua rancangan tergendala. Orang lain dah jadi kan kelatahan dia sebagai modal nak menjatuhkan reputasi dia.

Rakyat telah beri peluang parti pemerintah selama 38 tahun untuk merealisasikan idea idea pembaharuan ekonomi, sosial dan politik. 1957 - 1969, ialah learning curve. Turning point nya 1970 sebab ia bertolak dari 13 Mei,barulah timbul kesedaran disetiap lingkaran dan lapisan masyarakat, yang Malaysia ini dikongsi bersama. Dari tahun 70 lah bermacam program timbul, Rukunegara, bermacam dasar perpaduan dicanangkan, bermacam jentera ekonomi di lancarkan.

Tapi watak watak Dirty Harry, Don Corleone, budak nakal main lastik, berleluasa dan berperanan penting dalam politik, pentadbiran dan penguatkuasaan di Malaysia.

Jadi sudah 38 tahun peluang diberi pada Perikatan-BN untuk membuktikan sesuatu. Betul, memang banyak pencapaian, tetapi pencapaian nya jauh tercicir dari yang sepatutnya jika dibandingkan dengan segala program dan duit yang dicurahkan. Orang Melayu masih dihimpit 'mental block', orang India rasa terpinggir, orang Cina rasa diperas. Golongan professional Melayu masih terendah dari peratusan.

Dasar Bahasa Kebangsaan, sebagai contoh, tiba tiba terencat. Bahasa ialah agen terpenting dalam keharmonian perpaduan dalam pembentukan bangsa. Tahun 70an, 80 an, artis bukan Melayu yang popular dengan lagu lagu Melayu ramai dan tak putus putus. Andre Goh, Alleycats,Chris and Moses Vadham, Streetlight, Francesca Peter, Freddie Fernandez dengan group nya, Ben Nathan dan ramai lagi. Kelihatan semangat dasar bahasa kebangsaan dah meresap dan begitu selesa dengan rakyat Malaysia. Tiba-tiba semangat itu hilang. Apa dah jadi. Saya percaya kalau dikira peratusan, artis bukan Melayu dengan album Melayu, lebih tinggi dulu dari sekarang.

Apa dah jadi sekarang?

Ini semua sebab gejala-gejala yang mirip kepada doktrin Dirty Harry dan Don Corleone. Heroic dan authoritarian.
(Hero dan champion berbeza).

Malaysia negara berdaulaut, ada Raja dan Sultan, ada perlembagaan. Raja-Raja kita telah menampilkan kedaulatan dan kebesaran dalam kemelut pembentukan empat negeri dalam episod lepas. Apa fasal takut sangat nak tukar kerajaan, melainkan bagi mereka yang banyak diari hitam. Kalau yang cakap jadi pembangkang itu senang, cuba lah pula jadi pembangkang, kalau nak tahu senang atau tak senang.

http://rainwonder.blogspot.com

No comments: