28 June 2012

What is the real treason: Re-visit English Civil War and Cromwell.

by Motro


"Treason" dalam bahasa Melayu ialah penderhakaan atau pengkhianatan http://prpm.dbp.gov.my/Search.aspx?k=treason . Ahli Parlimen Sri Gading yang buta istilah dan sejarah telah menuduh Ambiga sebagai penderhaka dan dihukum gantung. 


Baiklah untuk melihat perbandingan kita lihat satu contoh klasik yang amat berkait rapat dengan iklim politik di Malaysia sekarang. Ianya berkenaan English Civil War dan Oliver Cromwell. Perang saudara tersebut adalah antara rakyat England dan pihak pemerintah, yang mana pemerintah pada masa itu ialah Monarki. Tapi dalam konteks Malaysia perbandingan yang dibuat bukan dengan pihak Istana tetapi antara rakyat dan pihak yang mentadbir kerajaan pusat. Siapakah yang sebenarnya penderhaka.


Sekitar pertengahan abad 17,Parlimen  di England mewakili suara rakyat. Pada masa yang sama, pihak istana juga juga mempunyai kuasa yang besar, malahan kuasa tentera adalah dibawah kuasa pihak istana.


Disebabkan ketidakpuasan hati Parlimen terhadap kerakusan istana, berlakulah beberapa siri peperangan antara parlimen (rakyat) dan istana. Apa yang menarik disini, pada permulaan perang, pihak istana yang menguasai perang, sebab tentera dibawah kuasa mereka. Manakala tentera parlimen yang di ketuai oleh Oliver Cromwell di barisi oleh rakyat biasa yang tiada punya pengalaman bertempur dan hanya dilengkapi dengan senjata yang dibuat sendiri.


Lama kelamaan, tentera parlimen mendapat sokongan dari Jeneral tentera yang bersimpati dengan perjuanagan rakyat. Lantaran itu, tentera istana semakin hari semakin lemah.


 Dan disinilah "case study" dari sejarah ini.


Apabila King Charles 1, telah mula tewas dalam beberapa pertempuran, beliau telah meminta bantuan tentera dari negara asing, termasuk tentera upahan asing. Ini bermakna beliau telah bekerjasama dengan tentera asing untuk memerangi rakyat beliau sendiri.


Namun, disebabkan momentum kemenangan dipihak Cromwell dan parlimen tidak dapat dibendung, ramai tentera dan Jeneral tentera yang menyertai Cromwell , akhirnya King Charles 1 tewas dan berakhirlah Perang Saudara.


Persoalannya, apa yang terjadi pada King Charles 1??


Perdebatan hangat berlaku di Parlimen untuk membincangkan bagaimana patut dihakimi King Charles 1 ini. Akhirnya 59 orang hakim Mahkamah Tinggi Keadilan telah menjatuhkan hukuman mati pada King Charles 1 kerana "treason".... menderhaka !!!. Dituduh sebagai zalim,pengkhianat, pembunuh dan musuh rakyat.


Apa ???? raja dihukum mati kerana menderhaka.... menderhaka pada siapa. Sebab itulah dikatakan tadi ,Sri Gading itu buta istilah, tak faham terminologi.  Inilah yang dinamakan pengkhianatan. King Charles dihukum mati kerana mengkhianati rakyat sendiri dengan bekerjasama dan mengupah tentera asing untuk memerangi dan membunuh rakyat sendiri semata-mata untuk kekal berkuasa.


MP Sri Gading, kamu faham tak moral sejarah tadi? Kalau tak faham saya sambung lagi.


Moralnya, bukan siapa yang kamu tentang, tetapi apa yang kamu tentang.


Sekarang ini, telah beribu kes didedahkan tentang pengkhianatan yang dibuat oleh "pentadbir" kerajaan Malaysia dengan mendaftarkan beribu rakyat asing untuk jadi pengundi semata untuk menewaskan undi rakyat Malaysia yang sejati. Samalah seperti King Charles 1 membawa masuk tentera asing dan tentera upahan untuk memerangi rakyatnya sendiri. Inilah penderhakaan dan pengkhianatan yang sedang dijalankan oleh UMNO/BN. Inilah "TREASON".


Bayangkan, warga asing yang baru menetap 2,3 tahun, telah diberikan My Kad,  warganegara Malaysia. Sedangkan kita yang lahir di Malaysia, datuk nenek lahir di Malaysia, itupun kena tunggu duabelas tahun, baru dapat kad pengenalan. Ini fakta. Itulah syarat-syarat untuk memohon kad pengenalan bagi rakyat Malaysia. Tak cukup umur 12 tahun, tak boleh dapat kad pengenalan.


Kontrasnya, rakyat asing yang baru sampai Malaysia 2,3 tahun, dah dapat warganegara. Pentadbiran apa ini. Sudah itu pula, layak pula mengundi. Inilah kerja derhaka dan khianat yang paling jijik.


Apakah maruah bagi orang yang menutup mata sebelah , dan sanggup "berpeluk" dengan warga asing dan masuk ke pusat mengundi dan mengundi BN. Inilah orang yang telah hilang jati diri. Bersekongkol dengan orang asing melawan aspirasi rakyat jati Malaysia. Mereka inilah "treason".... penderhaka,  pengkhianat, pembelot, pembunuh jiwa bangsa dan musuh rakyat.