04 April 2008

Hishamuddin, enter the Grand Master , Khairi??

Dalam permainan catur,kadangkala ada gerakan yang dibuat saja-saja, iatu gerakan yang dibuat tanpa niat mengancam. Kalau kaki main catur, istilahnya ialah GOYANG. Selalunya pihak yang menyerang buat begitu, sebab ada kalanya permainan jadi buntu. Jadi untuk memecah kebuntuan, GOYANG itu dibuat semata-mata untuk melihat apa yang bakal dibuat oleh lawan atau membaca rancangan lawan. Kadang-kadang dengan GOYANG juga, lawan akan terbuat 'fatal mistake'.
Mukhriz dan Khir sudah buat pengumuman bertanding Ketua Pemuda. Hishamuddin dah masuk 'Grand Master league'. Apa fasal kedua-dua yang bertaraf 'knight' ini nak berlaga satu sama lain. Mereka sebenarnya bukan nak berlaga, semua dah nampak kedua-dua knight itu duduk semeja dalam satu forum.Memang dah ada satu kompromi. Mereka nak halakan 'rook' lawan ke posisi 'dormant', supaya dia tak berfungsi sangat, silap haribulan pawn pun boleh makan rook. Tak lain tak bukan Khairi adalah rook. Kalau ada yang tersasul cakap 'crook' pun tak apa, sebab dia pernah mengaku dia itu crook...budak nakal.

Jadi Khairi nak pergi mana lagi, dia terpaksa lawan. Dua knight tadi dah berpakat, nak paksa Khairi masuk gelanggang.Kalau Khairi tak lawan, meskipun dia berjaya pertahankan jawatan sekarang, maknanya boss baru dia ialah musuh ketatnya. Sanggup ke Khairi??

Jadi mau tak mau dia kena lawan, bila dia umum nak lawan, seorang antara dua knight tadi akan tarik diri dan masuk bertanding Naib Ketua Pemuda yang dikosongkan Khairi. Akhirnya pertandingan 2 penjuru untuk Ketua Pemuda.
Kalau ikut rekod, 2 knight itu dapat undi tertinggi dalam pemilihan lepas. Mukhriz tertinggi dalam Exco Pemuda, Khir dalam MT. Tak ada lagi orang yang boleh acah-acah dua knight ini.

Matlamat Khir dan Mukhriz ialah nak melenyapkan rook. Kita tengok saja lah apa nak dibuat oleh pemuda 'Oxbridge clan' itu.

Masa Knight buat surat suruh King turun takhta, Hishamuddin tak buat apa pun. Maknanya dah dua kali Mukhriz tak dikenakan tindakan oleh Pemuda, jentik pun tak. Khairi senyum tawar saja.

Ada orang cakap, apa yang knight buat hari itu, adalah GOYANG yang dibuat Hishamuddin. Dia nak tengok apa pihak lagi satu nak buat. Signalnya jelas, jalan nak jadi salah seorang Grand Master, cantik. (cousin kat atas boleh sambut)

by motro
No comments: